Dartbord ophangen

Een dartbord ophangen is de eerste stap in het spelen van een succesvol spel darts. Dit is echter veel meer dan slechts een spijker in de muur slaan en het bord er aan ophangen. Om een bord goed op te hangen dien je de juiste maten aan te houden, deze maten zijn officieel vast gelegd in de spelregels, zo heeft biedt locatie een juiste kans om het spel te spelen. In dit artikel zul je alle benodigde informatie vinden, zodat een dartbord ophangen kinderspel wordt.

Afstand dartbord

De afstand is de ruimte tussen het dartbord en de Oche, waar de speler tegenaan zal staan. Deze dient zeer exact gemeten te worden. De afstand dient 237cm te zijn, of te wel 2,37 meter. Belangrijk hierbij is dat dit gemeten wordt tot de voorkant van het bord, niet tot de muur! Dit scheelt al snel een aantal cm waardoor de verhoudingen niet kloppen. Als deze verhoudingen niet kloppen kunnen, zeker getrainde spelers, sterk uit balans raken.

Hoogte dartbord

Ook de hoogte van het bord is erg belangrijk, allereerst is het belangrijk dat het bord wordt opgehangen aan een vlak dat haaks staat op het vlak waarop de oche is aangebracht. Vervolgens dient het bord vanaf de grond precies 173 cm of 1,73 meter hoog te hangen. Dit is gemeten tot het midden van de Bullseye. Vanzelfsprekend is ook de hoogte van het bord erg belangrijk in het spel van de getrainde spelers, hier dient dus niet vanaf geweken te worden.

Bord afmetingen

Als de afstand en hoogte eenmaal in orde zijn is het uiteraard belangrijk om een bord te hebben dat aan de officiele speelmaten voldoet. Wijken deze af, dan zal het spel erg anders kunnen uitvallen! Deze maten zijn vastgelegd door het BDO (British Darts Organisation). Het is dus goed om na te gaan of het bord dat je hebt aan dit keurmerk voldoet. Ter voorbereiding gooien de darters vaak op een oefenbord. Dit heeft nog kleinere dubbels en trippels, wat nog meer preciesie vereist